A Vidék Minősége.
A valódi érték.
Csoltói házaspár

Csoltói házaspár

Csoltói házaspár - Sopron és környéke néptánc hagyományainak őrzői.


A MOTTÓ: Érték, hagyomány, tradíció, táncművészet…

Csoltói József és felesége, Csoltóiné Szalai Márta már gyermekkoruk óta táncolnak. Nemcsak Sopron és környéke, hanem a magyar nyelvterület különböző néptánc dialektusaival is megismerkedtek. Országos hírű mesterek kurzusain szerezték meg évtizedek munkájával tudásukat, sok tájegység adatközlőivel kötöttek barátságot, tánctudásukat az ő segítségükkel mélyítették el.

Tapasztalataik alapján arra döbbentek rá, hogy Sopron és környékén élő németség néptánc anyaga nincs összegyűjtve, ezért elkezdték az idős generációtól a táncokat, dalokat, zenéket, viseletet, népszokásokat megtanulni, és néptánc koreográfiáikban megőrizni az utókor számára. Munkájuk nem csak a naptári év szokásaihoz, hanem az ünnepekhez és az emberi élet hétköznapjaihoz kapcsolódó hagyományokra is kiterjedt. Több településen is alakult irányításukkal néptánccsoport, mint például Brennbergbányán, Fertőrákoson, Sopronban a Fenyő téri, valamint Ágfalván a Váci Mihály Általános Iskolában. Eközben megalapították a Patakugrók Táncegyüttest, mely immáron 20 éves. Mindezek mellett József már 30 éve művészeti vezetője az 55 éves soproni Testvériség Táncegyüttesnek.

Néptánc oktatói és koreográfusi munkájuk során számos arany minősítéssel, gyermek és felnőtt csoportjaik által elnyert koreográfiai díjjal büszkélkedhetnek. Szóló táncosi teljesítményüket különdíjak, arany sarkantyú, KI-MIT-TUD országos vetélkedő középdöntő is bizonyítja.
A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által szervezett hagyományőrző szólótánc versenyen elsőként indultak német nemzetiségi páros táncukkal a magyar táncosok mezőnyében, ahol Fülöp Ferenc Díjjal jutalmazta a szakmai zsűri teljesítményüket.
Emellett Sopron Város Önkormányzata Sopronért Emlékérem kitüntetésben, míg a Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata a megye művészetéért Kormos István díjban részesítette őket.

Termékek
- Sopron és környékének néptánc hagyományihoz fűződő dalok, zenék, népviseletek, népszokások átadása,
- Tánctanítás, táncházak, néptánc koreográfiák készítése

-Vállalnak:
- Továbbképzéseket, szólóban és csoportjaikkal rendezvényeken fellépéseket.
- Népi játszóterek üzemeltetését népmeséléssel kiegészítve.

Hírek

Nincsenek hírek ebben a kategóriában